КОНСТРУКТОРСЬКА ТА ТЕХНОЛОГІЧНА ДОКУМЕНТАЦІЯ

Конструкторська та технологічна документація використовується при конструюванні, виготовленні та використанні технічних об’єктів.

креслення №1 частини вакуумного насосу

Конструкторська документація

Є основною частиною нормативно-технічної документації, яка визначає вигляд виробу та організує його виробництво. До неї належать документи графічного та текстового формату. Вони містять у собі всі необхідні дані, які потрібні для розробки, виготовлення, контролю, експлуатації, ремонту та утилізації виробу.

Залежно від повноти комплекту, конструкторські документи можна розділити на:

  • основний конструкторський документ
  • основний комплект конструкторських документів
  • повний комплект конструкторських документів

Основний конструкторський документ завжди входить до складу комплекту робочої конструкторської документації або його складову частину. Він повністю визначає тип та склад виробу.

Основний комплект конструкторських документів містить документи, які складені на весь виріб загалом (технічні умови, складальний креслення)

До повного комплекту конструкторських документів належать документи основного комплекту конструкторських документів на виріб та документи основних комплектів конструкторських документів на всі складові виробу.

Січення частини вакуумного насосу

Технологічна документація

Комплекс графічних та текстових документів, що визначають технологічний процес отримання виробу, його виготовлення тощо. Технологічна документація містить дані, необхідних організацій, що займаються виробничим процесом.

Основним технологічним документом є маршрутна мапа. Вона містить у собі опис технологічного процесу виготовлення чи ремонту продукції з усіх операцій, із зазначенням устаткування, матеріали, трудові витрати тощо.

Технологічна документація загального призначення включає:

  • карта ескізів (графічно відображає технологію виготовлення продукції)
  • комплектувальна карта (містить дані про деталі та матеріали)
  • технологічна інструкція (включає опис прийомів роботи або методи контролю технологічного процесу, правила користування приладами та методи безпеки відображає дані про те, як проходять вироби по цехах)
  • відомість оснастки (містить повний перелік інструментів)

Крім документів загального призначення, існують також спеціалізовані документації. До них відносяться операційні та технологічні карти Технологічні процеси в операційних картах діляться на операції, а в технологічних – за видами робіт.

Операційна карта — перелік переходів, установок та інструментів, що застосовуються.

Технологічна карта – документ, в якому описано: процес обробки деталей, матеріалів, конструкторська документація, технологічне оснащення.

Технологічні процеси ділять на типові та перспективні.
Типовий техпроцес має єдність змісту і послідовності більшості технологічних операцій і переходів для групи виробів із загальними конструкторськими принципами.
Перспективний техпроцес передбачає випередження (або відповідність) прогресивному світовому рівню розвитку технології виробництва.

Posted in <a href="https://wooddraw.com/category/bloh/konstruiuvannia/" rel="category tag">Конструювання</a>Tagged <a href="https://wooddraw.com/tag/solidworks/" rel="tag">solidworks</a>, <a href="https://wooddraw.com/tag/konstruktorska-dokumentatsiia/" rel="tag">КОНСТРУКТОРСЬКА ДОКУМЕНТАЦІЯ</a>, <a href="https://wooddraw.com/tag/konstruktorskyj-dokument/" rel="tag">конструкторський документ</a>, <a href="https://wooddraw.com/tag/rozrobka-kreslen/" rel="tag">розробка креслень</a>, <a href="https://wooddraw.com/tag/tekhnolohichna-dokumentatsiia/" rel="tag">ТЕХНОЛОГІЧНА ДОКУМЕНТАЦІЯ</a>

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *